Fukuoka

Fukuoka ligger på norra delen av ön Kyushu och är huvudstad i prefekturen Fukuoka. Staden har 1,4 miljoner invånare och är den största staden på Kyushu.

Fukuoka är den åttonde största staden i Japan, lite mindre än Kyoto och lite större än Kawasaki. Det är den största staden väster om Osaka, och tillsammans med närliggande orter - kallat Stor-Fukuoka - har området omkring 2,5 miljoner invånare. Fukuoka är Japans näst snabbast växande stad, befolkningen ökar med 4,4% per år.

Geografi

Fukuoka ligger, som många andra japanska städer, vid kusten omringat av berg på tre andra sidor. En stor del av staden är byggd på mark som varit hav men har fyllts upp för att utöka stadens yta. Konstgjorda öar byggs också för att utöka stadens yta. Fågelvägen är det 1,100 km till Tokyo och 540 km till Seoul, Sydkorea. Till Shanghai i Kina är det 1,300 km, och tack vare stadens närhet till andra länder/städer i Asien präglas staden av grannländerna.

Transport


Flyg

Intill staden finns en stor internationell flygplats, Fukuoka Airport (IATA: FUK, ICAO: RJFF). Fukuoka Airport är japans tredje största flygplats med omkring 18 miljoner passagerare per år. Flygplatsen ligger väldigt nära stadens centrum (minder än 10 minuter med tunnelbana) och kan inte byggas ut mer. Inga starter och landningar är tillåtna mellan klockan 22 och klockan 07 för att minska på bullret. Debatter om att flytta flygplatsen inåt landet - eller till en konstgjord ö som i till exempel Nagoya - pågår förfullt, men ingenting är bestämt.

Shinkansen

Fukuoka är ändstation för Sanyo Shinkansen som trafikerar sydvästra Honshu mellan Fukuoka och Osaka. Det tar 2,5 timmar att ta sig mellan Osaka och Fukuoka, och lika länge till om du vill åka ända till Tokyo. Shinkansen åker i hastigheter uppemot 300 km/tim. Från och med 2011 är Kyushu-Shinkansen klar och då kommer det att gå att åka söderut från Fukuoka, mot Yatsushiro och Kagoshima.

Sevärdheter


Bland sevärdheterna i och omkring Fukuoka kan nämnas Fukuoka Tower, en 234 meter hög skyskrapa. Fukuoka Tower är japans högsta byggnad som står nära havet. Det finns tre utsiktsplatser i skyskrapan, den högsta på en höjd av 123 meter.


ACROS


ACROS (Asian CrossRoads Over the Sea), Fukuoka. ACROS grundades 1995 för att förbättra de kulturella relationerna med andra Asiatiska länder, främst i Fukuokas närhet.

Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0