Hemska tankar, fast jag vill väl.

Tack!!!!!! så!! mycket!!! Lovisa för designen på bloggen =) jag kan nog inte tacka dig tillräckligt!

Hiroshima


Hiroshima är Japans elfte största stad, med drygt 1,1 miljoner invånare. Hiroshima är den största staden i Chigoku-regionen på västra delen av Honshu. Staden är mest känd för att vara den första staden i världen som bombats med en atombom (den 6 augusti 1945).

Hiroshima ligger, precis som de flesta Japanska städer, vid havskusten, och namnet betyder den breda ön. Staden är uppbyggd omkring Otaflodens delta som med sina sju flodfåror delar in staden i sex öar.

Invånare

Idag har staden mellan 1,1 och 1,2 miljoner invånare. Räknar man in alla förorter blir siffran strax över två miljoner.
1910 hade Hiroshima 143.000 invånare, och under andra världskriget (1942) bodde drygt 400.000 japaner i staden. Efter att staden atombombats 1945 sjönk befolkningen drastiskt till drygt 137.000, för att sedan sakta stiga igen. Tio år senare, 1955, hade staden återigen lika många invånare som före andra världskrigets utbrott.

Näringsliv

Näringslivet i Hiroshima domineras av tillverkningsindustri och forskningsföretag kopplade till tillverkningsindustrin. Det absolut största företaget är biltillverkaren Mazda (numera ägt av Ford), som står för 32 % av stadens BNP. En stor del av Mazdas bilmodeller tillverkas här i staden. Hiroshima är också en stor hamnstad.

Transport

I motsats till många andra stora japanska städer har Hiroshima valt att behålla sina spårvagnar. De flesta andra städer valde under 60- och 70-talen att bygga tunnelbana och riva upp rälsen till spårvagnarna, men på grund av stadens placering i Otaflodens delta skulle det bli mycket dyrt att bygga ett tunnelbanenät. Under 60-talet köpte man istället in begagnade spårvagnar från andra japanska städer som lagt ner spårvagnsverksamheten. Nu har flera modernare spårvagnar satts i bruk, men utseendet på dem är snarlikt de äldre modellerna.
Fyra spårvagnar överlevde andra världskriget, och två av dem är fortfarande i trafik - Hiroden nr 651 och 652).

Sevärdheter

En av de platser som man måste besöka när man är i Hiroshima är Fredsparken, med bland annat Genbaku Dome. Byggnaden är den enda som inte utplånades helt i närheten av platsen där atombomben sprängdes, i övrigt blev allting i dess närhet utplånat av bomben - som exploderade precis över Hiroshimas centrum. Byggnaden har sparats i detta skick för att man aldrig ska glömma denna fruktansvärda händelse. Fredsmuséet, som också det ligger i fredsparken, innehåller många intressanta fakta och föremål, och det finns otroligt mycket monument och minnesplatser i och omkring fredsparken.

Kommentarer
Postat av: Hiko~ (:

hehe var så lite <3

2009-12-06 @ 18:50:52
URL: http://xnyappiilove.blogg.se/

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0