Kagoshima

Kagoshima är en stad i södra delen av Kyushu med ca 605.000 invånare. Staden är huvudstad i prefekturen med samma namn, Kagoshima.

Den 1 november 2004 ökade Kagoshimas folkmängd med ca 50.000 invånare. Orsaken var inte en gigantisk babyboom, utan det var fem grannstäder som slogs ihop med Kagoshima: Kooriyama, Matsumoto, Kiire, Sakurajima, och Yoshida.

Vulkanen Sakurajima

I bukten där Kagoshima ligger finns en aktiv stratovulkan med namnet Sakurajima. Vulkanen är 1.117 meter hög och har uppstått mitt i bukten, från början som en ö men numera (sedan 1914) är den ihopväxt med "fastlandet", på motsatta sidan jämfört med Kagoshima. 1914 hade vulkanen ett stort utbrott, det största i Japan under 1900-talet, sedan föll den in i inaktivitet.
1955 vaknade vulkanen åter till liv, och sedan dess sker varje år tusentals små explosioner som kastar aska flera kilometer upp i luften.

Transport


Flyg

Kagoshima ligger ca 40 minuter (35 km) från flygplatsen Kagoshima Airport (IATA: KOJ, ICAO: RJFK). Flygplatsen öppnades 1944, men flygningarna startade inte regelbundet förräns 1962. I dagsläget har flygplatsen omkring 2,5 miljoner passagerare per år. Det är mest inrikestrafik till och flygplatsen (bland annat till Osaka, Kobe, Nagoya och Tokyo), men några utrikeslinjer finns till t.ex. Shanghai (Kina), Hong Kong (Kina) och Seoul (Sydkorea).


Tåg

Kagoshima är den sydligaste punkten i hela det japanska Shinkansen-nätverket, Här slutar Kyushu Shinkansen som går mellan Yatsushiro och Kagoshima. Shinkansen-nätverket sitter dock ännu inte ihop med de andra Shinkansen, etappen mellan Yatsushiro och Fukuoka (Hakata) kommer att färdigställas 2011 om allt går enligt planerna. I dagsläget är det alltså bara en sträcka på 127 km som trafikeras av Shinkansen, men den kommer att utökas till 249 km och täcker då in hela Kyushus längd. Vanliga expresståg trafikerar dock hela Kyushu så det är inte några problem att åka tåg vidare (Shinkansen-spåren går parallellt med de vanliga spåren).
När Kyushu-Shinkansen mellan Yatsushiro och Kagoshima öppnades den 13 mars 2004 förkortades restiden mellan städerna från 2 timmar och 10 minuter till endast 35 minuter. När hela linjen är klar kommer det att ta 1 timme från Kagoshima till Fukuoka istället för 4 timmar med vanligt tåg.

Kommentarer
Postat av: Nicole

jättefin blogg:)

2009-12-10 @ 14:29:06
URL: http://ichigojam.blogg.se/

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0