Kobe

Kobe är en viktig hamnstad i Japan med en befolkningsmängd på drygt 1,5 miljoner. Det är den sjätte största staden i Japan, och den ligger i Kansai-regionen. Kobe är en del av storstadsområdet Osaka-Kobe-Kyoto med totalt 18,6 miljoner invånare (omkring 15% av Japans totala befolkning) vilket gör området till det näst största efter Stortokyo-området.

H a m n e n  i  K o b e

Jordbävningen 1995

Den 17 januari 1995 skakades Kobe-området av en fruktansvärd jordbävning (7,3 på richterskalan) där över 6,400 personer miste sina liv. Jordbävningens epicentrum låg endast 20 km från stadens centrum vilket skador för över 200 miljarder amerikanska dollar (2,5% av japans BNP 1995). Jordbävningen finns med i Guinness rekordbok som den naturkatastrof som har orsakat skada för mest pengar. Jordbävningen gjorde att en stor del av Kobes båttrafik fick omdirigeras till andra städer, och sedan dess har Kobe haft svårt att återta sin topposition som viktig hamnstad, men hamnen i Kobe är trots det Japans fjärde största containerhamn.

Världens längsta hängbro

Akashi-Kaikyo-bron är världens längsta hängbro, och den förbinder Kobe-området med Shikoku, japans fjärde största ö (via den lilla ön Awaji). Bron har en total längd på 3.911 meter och längsta spannet är 1.991 meter (världens längsta). Bron har sex körfält och öppnades den 5 april 1998. Det kostar 2.300 Yen att åka över bron.

K o b e  O r i e n t a l  H o t e l

Näringsliv

Många stora internationella företag (över 100), bland annat Procter & Gamble och Nestlé har sitt japanska eller asiatiska huvudkontor i Kobe. Flera japanska företag, bland annat Kawasaki Heavy Industries och Kobe Steel, har sitt huvudkontor i Kobe.
En procent av Kobe-borna som arbetar är sysselsatta med antingen jordbruk, fiske, gruvindustri och liknande arbeten. 21 % jobbar inom tillverkning och industri, och resterande 78 % jobbar inom servicesektorn.

Geografi

Kobe är inklämt mellan Rokko-bergen (högsta topp 931 m) och havet, därför är staden långsmal till ytan. På grund av den begränsade ytan har man varit tvungen att göra två konstgjorda öar, Port Island och Rokko Island, där staden har kunnat expandera. På en tredje konstgjord ö bredvid Port Island har man anlagt en ny flygplats, Kobe Airport (IATA: UKB, ICAO: RJBE). Flygplatsen öppnades i februari 2006, och hade 2,7 miljoner passagerare under det första året.


Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0