Kyoto

Kyoto har en befolkningsmängd på nästan 1,5 miljon och är därmed Japans sjunde största stad. Kyoto är den största staden i Japan som inte ligger vid havskusten.

Kyoto klarade sig helt från bombningar under andra världskriget, och Kyoto är en av de bäst bevarade städerna i hela Japan. Det finns mängder av tempel (över 2.000!) och palats att titta på, och det tempel som är mest känt är nog Guldpaviljongen (Kinkaku-ji).
Kyoto har en intressant historia som Japans huvudstad fram till 1868, och det är den enda av Japans storstäder som (nästan) helt klarade sig från bombningarna under andra världskriget. Tack vare att staden skonades i kriget är den en av få japanska städer som fortfarande har kvar byggnader från tiden före andra världskriget.
För att bevara den historiska atmosfären i Kyoto har de lokala myndigheterna valt att förbjuda skyskrapor i staden.

Kyotoprotokollet

I 1997 höll FN en konferens angående växthusgaserna och växthuseffekten i Kyoto, och protokollet fick bära stadens namn.

Geografi

Kyoto ligger i en dal som är en del av Yamashirodalen. Staden är omringad av berg på tre sidor. Bergen ingår i ett bergsområde som heter Tamba, och de berg som ligger närmast Kyoto heter Higashiyama, Kitayama och Nishiyama - alla med en höjd på strax under 1.000 meter.
Kyotos skyddade läge mellan bergen ger varma somrar och kalla vintrar.

Guldpaviljongen (Kinkaku-ji)

Ekonomi

Turism är en viktig del i Kyotos ekonomi, och tack vare att detta är den enda välbevarade miljonstaden i Japan (från tiden före andra världskriget) besöks den av många skolklasser och turister som vill se en del av Japans historia som inte går att uppleva någon annanstans. De senaste sex åren har turismen varje år satt nya besöksrekord, och 2007 kom Kyoto tvåa i en omröstning om Japans vackraste stad.

Nintendos huvudkontor i Kyoto

Den mesta industrin i Kyoto är småskalig och tillverkar ofta japanska hantverk och souvenirer. Kyoto är japans centrum för Kimono-tillverkning.
Den enda stora industringrenen i Kyoto består av elektronikföretag - bland andra har till exempel Nintendo, Kyocera och Murata Machinery sina huvudkontor här.

Sevärdheter

Järnvägsstationen

Järnvägsstationen i Kyoto är väl värd ett besök. Stationen är Japans näst största (efter stationen i Nagoya) och inrymmer bland annat ett stort shoppingcentra, hotell, biograf och flera lokala myndigheter i byggnaden med 15 våningar. Såväl snabbtåget Tokaido Shinkansen, lokala tåg och tunnelbanan stannar vid stationen i Kyoto.

Kyoto Tower

Stadens högsta byggnad, är ett 131 meter högt torn som står mittemot järnvägsstationen. Ett utsiktsdäck på 100 meters höjd erbjuder en vidunderlig utsikt över staden. I botten av tornet finns ett hotell och flera affärer.

Kyotos internationella mangamuséum

Förutom de över 2000 buddist- och shintotempel som finns omkring Kyoto finns det också mycket annat att se. Kyotos internationella mangamuséum har över 200.000 titlar att visa upp, och man försöker att få tag på ett exemplar av varenda manga som publiceras.

Många Japanska filmer som utspelar sig under Edo-perioden, så kallade Jidaigeki-filmer (samuraier m.m.) är inspelade i Kyoto. Filminspelningar är vanligt förekommande och åskådare är välkomna att titta på inspelningarna.


Kyoto har 17 platser med på UNESCOs världsarvslista!

Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0