Nagoya

Nagoya är Japans fjärde största stad med ca 2,2 miljoner invånare. Nagoya är en viktig hamnstad vid Stilla havskusten, och är även huvudstad i prefekturen Aichi. Nagoya utgör också centrum för Japans tredje största "storstadsregion", Chukyo Metropolitan Area med nästan 9 miljoner invånare.
Nagoya ligger ungefär i mitten av huvudön Honshu, sydväst om Tokyo.

Kommunikationer


Flyg

Chubu Centrair International Airport (IATA: NGO, ICAO: RJGG) ligger på en konstgjord ö ca 30 minuter söder om Nagoya centrum. Centrair var Japans åttonde största flygplats 2005 i antal flygpassagerare per år (12,3 miljoner), men konstanta utbyggnader som beräknas vara klara omkring 2010 gör att den här flygplatsen kommer att klättra uppåt i storlekslistan. Bland annat kommer en andra landningsbana med en längd på 4.000 meter att byggas, och den konstgjorda öns yta kommer att öka med 3 km2.

Flygplatsen öppnades så sent som 2005 då den ersatte Nagoyas gamla flygplats Nagoya/Komaki Airport. Den gamla flygplatsen var inte alls lika stor, och det var efter påtryckningar från bland andra Toyota som man beslutade sig för att bygga en ny storflygplats. Men var ska man bygga den om det inte finns någon plats? Jo, man gör en konstgjord ö utanför kusten!


Buss, tåg och tunnelbana

Nagoya har, som andra större städer i Japan, utmärkta kommunikationer med buss, tåg (snabbtåget Shinkansen) och tunnelbanor. Om du reser med tåg kommer du säkert att passera Nagoyas järnvägsstation i JR Central Towers - världens största järnvägsstation räknat i golvyta.
Det tar mellan 1:40 och 2 timmar att åka mellan Nagoya och Tokyo med Shinkansen.
Mellan Kyoto och Nagoya tar det 36 minuter, och till Osaka tar det 53 minuter.
Väljer du att ta det billigare lokaltåget (nästan halva priset) tar det uppåt 6 timmar och kräver flera tågbyten.

Flygbild över Nagoya, Japans fjärde största stad

Ekonomi/näringsliv

I Nagoya finns mycket tung industri och flera biltillverkare. Man brukar säga att Nagoya är för Japan vad Detroit är för USA när det gäller bilindustri. Toyota har sitt huvudkontor i grannstaden Toyota City, och även många underleverantörer till biltillverkarna finns i Nagoya.
Förutom bilindustrin har konfektionsföretaget Marukawa sitt huvudkontor här, och så har även keramikföretaget Noritake och Hoshizaki Electric Company (ismaskiner, kylskåp, m.m).
Dessutom finns det både elektronikföretag och flygindustrier i staden.

Sevärdheter


Nagoyaslottet

Nagoyaslottet är ett av de mest besökta turistmålen i staden. Slottet byggdes 1612 men förstördes nästan helt under andra världskrigets bombningar (slottet brändes ner den 14 maj 1945). Slottet byggdes upp igen och stod klart 1959, samtidigt som man passade på att installera några moderniteter såsom luftkonditionering och hissar.

Midland Square el. Toyota-Mainichi Building


Midland Square är en skyskrapa i Meieki-distriktet. Skyskrapan öppnades 2007 och är den femte högsta i Japan, 247 meter hög. I skyskrapan finns ett shoppingcenter med omkring 60 märkesbutiker, två bilutställningslokaler och en biograf. Med de snabba tvåvåningshissarna tar det endast 40 sekunder att komma högst upp i byggnaden.


Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0