Osaka

Osaka kallas ofta för Japans andra stad, och historiskt var Osaka Japans kommersiella centrum. Osaka har 2,6 miljoner invånare och ligger mitt i storstadsområdet Osaka-Kobe-Kyoto som tillsammans har 18,6 miljoner invånare. Osaka är numera Japans viktigaste och största hamnstad.


Osaka är den stad i Japan som ändrar sitt befolkningsantal mest beroende på tidpunkt på dygnet. Nattetid är där 2,6 miljoner invånare (dvs de som bor där), men på dagen ökar befolkningen till så mycket som 3,7 miljoner! Detta beror givetvis på att Osaka är ett ekonomiskt och kommersiellt centrum som många Japaner pendlar till dagligen.

Näringsliv/Ekonomi

Historiskt har Osaka varit Japans kommersiella centrum, och många företag hade sina huvudkontor i Osaka. Men många företag har flyttat sina huvudkontor till huvudstaden Tokyo istället, speciellt under 1970-talet. Borgmästaren Junichi Seki har startat ett projekt för att förmå japanska och utländska företag att investera och etablera sig i staden.
Det finns dock fortfarande många företag som har sitt huvudkontor i Osaka, och några exempel är Daihatsu, Matsushita, Sanyo, Sharp, Sumitomo, Toyo, Shimano, Mitsubishi och Hitachi Maxell

Osaka: På höger sida är det Umeda, till vänster är Nakanoshima

Sevärdheter


Umeda Sky Building

Umeda Sky Building är inte den högsta byggnaden i Osaka - faktum är att den kommer först på sjunde plats med sina 173 meter. Ändå är Umeda Sky Building ett av stadens mest kända landmärken, och byggnaden är till och med i spelet Sim City 3000. Huset är byggt av Takenaka Corporation och stod färdigt 1993.
Huset består av två torn med 40-våningar, som är sammanbyggda på de två översta våningsplanen.

umeda sky building

Tsutenkaku

Tsutenkaku, Tornet som når upp i himlen är ett 103 meter högt torn som stod färdigbyggt 1956. På samma plats stod ett tidigare torn (byggt 1912), men det revs 1943 för att inte dra blickarna tills sig under andra världskriget.
På 91 meters höjd finns ett utsiktsplan där man kan se Osaka uppifrån. Tornet är nästan helt klätt med neonljus, och har varit sponsrat av Hitachi sedan 1957. På tre av tornets fyra sidor görs sålede reklam för Hitachi medans det på fjärde sidan vanligtvis finns public-service meddelanden.

tsutenkaku

Tenjinbashi-suji shopping arcade

Överallt i Japan finns det gator som man har byggt tak över, som får agera shoppingcenters. I Osaka finns den längsta övertäckta gatan i hela Japan, Tenjinbashi-suji shopping arcade. Tenjinbashi-suji är 2.600 meter lång och rymmer alla typer av affärer.
Andra köpcentrum är t.ex. Den Den Town (bl.a. elektronik och Manga/anime) och Hankyu Sanbangai.

Osakaslottet

Osaka-slottet är ett av Japans mest berömda slott. Det går lätt att ta sig dit via järnvägen (JR West Osaka Loop Line), och slottet är öppet för allmänheten. Speciellt populärt resmål är det vid tidpunkten omkring när körsbärsträden blommar. I närheten finns också bl.a. ett muséum.

osakaslottet

Osaka Aquarium Kaiyukan

Osaka Aquarium Kaiyukan är ett av världens största akvarier, och består av 16 stora tankar (den största innehåller 5.400.000 liter vatten, var i det huserar tre stora valhajar). I tankarna bor vattendjur som normalt bor i Stilla havet.
Till tankarna gick det åt 314 ton akrylglas - 1,5 gånger den årliga produktionen i hela världen. Den största rutan är sex gånger fem meter och 30 cm tjock - och väger omkring 10 ton.
Akvariet ligger ca fem minuters gångväg från en tunnelbanestation.

Tempozan Harbor Village pariserhjul

Pariserhjulet är ett av världens största och har en höjd av 112,5 meter (100 meter i diameter). Pariserhjulet ligger intill Kaiykan-akvariet. En åktur med hjulet tar 17 minuter och då hinner du se en vidunderlig utsikt över Osakabukten med omnejd, t.ex. Ikomabergen, Pearl Bridge över Akashisundets, Kansai International Airport, Rokkobergen m.m.

Sport

Osaka Dome är en stor baseballstadium i Osaka, och är hemmaarena för Orix Buffaloes (som är resultatet av en sammanslagning av Orix Blue Wave och Kintetsu Buffaloes 2005). Från den 1 juli 2006 till 31 mars 2011 heter arenan Kyocera Dome Osaka eftersom företaget Kyocera har köpt namnrättigheterna för arenan under den perioden.
Stadion ligger på gångavstånd från tunnelbanestationen Dome-mae Chiyozaki Station, Taisho järnvägsstation och Kujo tunnelbanestation.
Stadion kan ta drygt 36.000 åskådare.

Nagai Stadium är en stor fotbollsarena som kan ta 50.000 åskådare. Fotbollslaget Cerezo Osaka har Nagai som sin hemmaarena. Några matcher i fotbolls-VM 2007 spelades på den här areanan.


Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Ditt vackra namn ♥
jag kommer tillbax ♥
E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/Hemsida ♥

Ordet är ditt :p

Trackback
RSS 2.0